Stel je voor dat je net je boek hebt geschreven en je het trots in je handen houdt. Je hebt uren, dagen, misschien zelfs jaren besteed aan het creëren van iets dat je graag met de wereld wilt delen. Of misschien ben je nog volop bezig in het schrijfproces, of sta je helemaal aan de beginfase.
Hoe zorg je ervoor dat het bij de juiste mensen terechtkomt? Hoe weet je wie je boek echt zal waarderen en erdoor geïnspireerd zal raken?
Het vinden van je ideale lezer
Laten we beginnen met een kleine oefening. Stel je voor dat je jouw ideale lezer ontmoet. Hoe ziet hij of zij eruit? Misschien is het een jonge professional die elke dag met de trein naar werk reist en jouw boek leest om de reis aangenamer te maken. Of misschien is het een gepensioneerde die eindelijk tijd heeft gevonden om zijn passie voor lezen weer op te pakken.
Het is belangrijk om te kijken naar de demografie als basis voor je onderzoek. Dus wat is de leeftijd en het geslacht van jouw ideale lezer? En het opleidingsniveau en beroep? Deze vragen helpen je om een helder beeld te krijgen van wie jij wilt aanspreken met jou boek.
Daarnaast kun je nog dieper graven in de psychografische kenmerken zoals de interesses en hobby’s van je ideale lezer. Welke waarden en overtuigingen heeft hij/zij? Misschien waardeert hij eerlijkheid, avontuur en zelfontwikkeling. Deze waarden kunnen de kern vormen van de boodschappen in je boek.
Het lees- en aankoopgedrag is als laatste nog iets om over na te denken. Hoe vaak leest je lezer? Heeft hij een vaste leesroutine, bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan, of leest hij alleen tijdens vakanties? Dit kan je helpen om de lengte en complexiteit van je boek te bepalen. En door te weten waar je ideale lezer zijn boeken koopt kun je makkelijker de marketingstrategie bepalen.
Breng behoeften en wensen in kaart
Nu we een beeld hebben van wie je ideale lezer is, is het tijd om te begrijpen wat hij of zij echt nodig heeft en wenst.
- Enquêtes en vragenlijsten: Stel een paar gerichte vragen op en stuur deze naar je netwerk of deel ze via sociale media. Vraag bijvoorbeeld welke soorten boeken ze graag lezen en welke onderwerpen ze interessant vinden. Dit geeft je directe inzichten in hun voorkeuren.
- Social media als schatkamer: Social media zijn een goudmijn aan informatie. Volg discussies op platforms zoals X, Facebook en LinkedIn om te zien waar je doelgroep over praat. Let op trends en veelvoorkomende problemen.
- Doe mee aan groepen en fora: Sluit je aan bij groepen die relevant zijn voor jouw vakgebied. Hier kun je luisteren naar de uitdagingen en interesses van je doelgroep en zelfs direct vragen stellen.
- Creëer levendige profielen: Stel je voor dat je een gedetailleerd profiel maakt van je ideale lezer. Geef deze persona een naam, achtergrond, doelen en uitdagingen. Dit helpt je om je schrijfproces te personaliseren en gericht te houden.
- Workshops en seminars: Organiseer of neem deel aan evenementen waar je je doelgroep kunt ontmoeten. Deze face-to-face interacties zijn waardevol om echt te begrijpen wat je lezers beweegt.
- Feedbacksessies: Nodig een selecte groep lezers uit om je manuscript te lezen en feedback te geven. Wat vinden ze geweldig? Waar raken ze de draad kwijt? Gebruik deze inzichten om je boek te verfijnen.
Het begrijpen van je doelgroep is als het bouwen van een brug tussen jouw wereld en die van je lezers. Het vergt tijd en inspanning, maar het resultaat is een boek dat echt resoneert en een diepe indruk achterlaat.
Blijf schrijven, blijf leren, en bovenal: blijf verbinden met je lezers.