Manuscriptanalyse

leessst meer

Een goed leesverslag of een goede manuscriptanalyse brengt je verder

Ga naar de shop van Leessst
Leessst meer over het aanleveren van je manuscript

Investeren in een ijzersterk verhaal

Een goed leesverslag of een goede manuscriptanalyse brengt je verder. Het werpt uiteindelijk zijn vruchten af en is de investering daarom meer als waard. En wie weet ben ik de uitgever die wat in je boek ziet en heb je gelijk de eerste redactieronde bespaard.

Investeer in een ijzersterk verhaal

Een goed leesverslag of een goede manuscriptanalyse brengt je verder. Het werpt uiteindelijk zijn vruchten af en is de investering daarom meer als waard. En wie weet ben ik de uitgever die wat in je boek ziet en heb je gelijk de eerste redactieronde bespaard.

Wat is een leesverslag?

Je hebt al behoorlijk veel geschreven en je droom voor je (eerste) boek wordt steeds realistischer: wat als ik straks mijn boek in de boekhandel zie liggen? Zie je het voor je? Het is een droom die niet voor iedereen uitkomt, maar misschien wel voor jou. Of je nu ondernemer bent en een managementboek schrijft, werkt aan een thriller of eindelijk bent begonnen aan dat kinderboek, het is fijn om te weten of je op de goede weg bent. Een boek schrijven kost namelijk tijd. Veel tijd. En omdat ik zelf ondernemer ben, ben ik van mening dat je die tijd het beste goed kunt benutten.

De opbouw van een boek, de structuur, de vertelvorm, de taal en de toon van je verhaal, de keuze van jouw ideale lezer en de spanning in je tekst… het is nogal wat waar je aan moet denken. En uitgeverijen geven niet zomaar een boek uit. Je hebt naast een plan allereerst een ijzersterk manuscript nodig.

Een leesverslag van (een gedeelte van) jouw manuscript kan uitkomst bieden én je veel tijd schelen. Het woord leesverslag zegt het al. De redacteur of uitgever maakt een verslag van de door jouw geschreven tekst, het manuscript of een deel hiervan. Bij Leessst doe ik dit als uitgever zelf. Ik lees het (gedeelte) van jouw manuscript waarvan je zelf denkt: hier ben ik heel tevreden over en dit is de beste tekst voor mijn boek.

Je kunt het leesverslag ook een eerste redactieslag noemen of uitbreiden naar een manuscriptanalyse. We zetten samen nog niet alle puntjes nog op de i, maar je krijgt wel minimaal een A4 vol met tips en feedback over de inhoud en stijl en over de weg die je kunt gaan. Voor de manuscriptanalyse geef ik ook tips en mijn eerlijke mening over hoe klaar je bent voor het uitgeefproces en wat er eventueel nog moet gebeuren.

Samengevat kijk ik bij een leesverslag naar de volgende punten:

 • Geef je in het manuscript aan het hoe, wat, waar, wie en waarom van het boek. Met andere woorden weet ik waarom je het boek schrijft en voor wie als ik het lees?
 • Is er een opbouw binnen het manuscript, binnen de hoofdstukken en zelfs binnen de paragrafen?
 • Is de vorm van hoe je je manuscript hebt geschreven geschikt voor de lezer die je boek uiteindelijk gaat kopen?
 • Is de taal en de toon van het boek duidelijk?
 • Wat valt me op op tekstueel gebied.
 • Leest het boek prettig of is er meer nodig om het fijn leesbaar te maken?
 • Welke volgende stappen kun je gaan zetten in het schrijfproces?
 • En verder benoem ik alles wat er in mijn hoofd opkomt als ik het manuscript lees.

Wat is een manuscriptanalyse?

Een manuscriptanalyse is een uitbreiding op het leesverslag. Het gaat dan niet alleen meer over de tekst, maar ook over hoe een uitgever er naar kijkt, of het verkoopbaar is en wat er nog nodig is voordat je het naar een uitgever stuurt. Als je het mij vraagt is een combinatie van het leesverslag met de manuscriptanalyse wat jouw manuscript, verhaal of boek nodig heeft.

De punten waar ik dan, naast het leesverslag nog meer op let is:

 • Is je boek klaar om de markt te veroveren?
 • Is je boek bijzonder genoeg om de markt te veroveren?
 • Leest het boek prettig of is er meer nodig om het fijn leesbaar te maken?
 • Welke volgende stappen kun je gaan zetten in het schrijf- of uitgeefproces?
 • Welke uitgeverij past bij jouw manuscript en wat vragen ze van mij?

Wanneer ben je klaar om je boek uit te geven?

Je boek is klaar om uitgegeven te worden als je een ijzersterk verhaal hebt. En dan bedoel ik niet alleen het manuscript, maar ook jouw verhaal. Het is tenslotte jouw boek. Jij bent de auteur en de grootste verkoopkracht. Een boek met een verhaal verkoopt nu eenmaal beter dan een boek wat dertien in een dozijn is. Het onderscheidende vermogen van je boek, daar ga je samen met een redacteur of uitgever naar op zoek. In de manuscriptanalyse besteed ik hier ook al aandacht aan. Want een boek schrijven en uitgeven én verkopen in de boekhandel of online is mogelijk.

Ik ben benieuwd naar de verhalen die geschreven worden, naar de unieke concepten, de spannende thrillers, de meest uitdagende managementboeken en de kinderverhalen die me raken. Laat je mij de eerste versie lezen?

Wat kost een leesverslag of manuscriptanalyse?

Een goed leesverslag of een goede manuscriptanalyse brengt je verder. Het werpt uiteindelijk zijn vruchten af en is de investering daarom meer als waard. En wie weet ben ik de uitgever die wat in je boek ziet en heb je gelijk de eerste redactieronde bespaard.

De investering is als volgt:

Leesverslag: 

 • Romans, thrillers en levensverhalen: Eerst aanbetaling € 125,- en € 5,- per 1000 woorden (incl. BTW)
 • Management- en marketingboeken: € 185,- en € 5,- per 1000 woorden (ex. 21% BTW)
 • Kinderboeken, dicht- en verhalenbundels: € 165,- en 5,- per 1000 woorden (incl. BTW)

Leesverslag + manuscriptanalyse: 

 • Romans, thrillers en levensverhalen: Eerst aanbetaling € 165,- en € 5,- per 1000 woorden (incl. BTW)
 • Management- en marketingboeken: € 245,- en € 5,- per 1000 woorden (ex. 21% BTW)
 • Kinderboeken, dicht- en verhalenbundels: € 215,- en 5,- per 1000 woorden (incl. BTW)
Ik wil graag meer weten

Wil je meer weten over de manuscriptanalyse van Leessst, mail dan naar info@leessst.com

Webinar

Voor een boek is het belangrijk om een aantal zaken helder te krijgen alvorens je begint met schrijven of het uitgeven ná het schrijfproces. Ook voor je marketing is het goed om een en ander op een rijtje te hebben. Dit helpt je in het schrijf- en uitgeefproces. Wat? Dat ga ik je vertellen in de webinar (Zelf) je boek uitgeven is ondernemen. In anderhalf uur neem ik je mee door het hele uitgeefproces, ik laat je voorbeelden zien, vertel je verhalen wat je wel en vooral niet moet doen en geef je praktische tips en handvatten mee om direct aan de slag te gaan.

Zelf je boek uitgeven is ondernemen
info@leessst.com

Ben jij een expert? Schrijf een boek!

Uitgever Susanna Klaver is de productmanager van jouw boek: schrijfcoaching, redactie, vormgeving, druk, verkoop, marketing, evenementen en nog veel meer. Gun jezelf die expertstatus, word uitgenodigd voor evenementen en lezingen en verkoop die extra trainingen of producten. Een boek uitgeven kan en het loont!

meer weten over jouw expertstatus?