Wil je een leesverslag of manuscriptanalyse

Wat is een leesverslag?

Je hebt al behoorlijk veel geschreven en je droom voor je (eerste) boek wordt steeds realistischer: wat als ik straks mijn boek in de boekhandel zie liggen? Zie je het voor je? Het is een droom die niet voor iedereen uitkomt, maar misschien wel voor jou. Of je nu ondernemer bent en een managementboek schrijft, werkt aan een thriller of eindelijk bent begonnen aan dat kinderboek, het is fijn om te weten of je op de goede weg bent. Een boek schrijven kost namelijk tijd. Veel tijd. En omdat ik zelf ondernemer ben, ben ik van mening dat je die tijd het beste goed kunt benutten.

De opbouw van een boek, de structuur, de vertelvorm, de taal en de toon van je verhaal, de keuze van jouw ideale lezer en de spanning in je tekst… het is nogal wat waar je aan moet denken. En uitgeverijen geven niet zomaar een boek uit. Je hebt naast een plan allereerst een ijzersterk manuscript nodig.

Een leesverslag van (een gedeelte van) jouw manuscript kan uitkomst bieden én je veel tijd schelen. Het woord leesverslag zegt het al. De redacteur of uitgever maakt een verslag van de door jouw geschreven tekst, het manuscript of een deel hiervan. Bij Leessst doe ik dit als uitgever zelf. Ik lees het (gedeelte) van jouw manuscript waarvan je zelf denkt: hier ben ik heel tevreden over en dit is de beste tekst voor mijn boek.

Je kunt het leesverslag ook een eerste redactieslag noemen of uitbreiden naar een manuscriptanalyse. We zetten samen nog niet alle puntjes nog op de i, maar je krijgt wel minimaal een A4 vol met tips en feedback over de inhoud en stijl en over de weg die je kunt gaan. Voor de manuscriptanalyse geef ik ook tips en mijn eerlijke mening over hoe klaar je bent voor het uitgeefproces en wat er eventueel nog moet gebeuren.

Samengevat kijk ik bij een leesverslag naar de volgende punten:

 • Geef je in het manuscript aan het hoe, wat, waar, wie en waarom van het boek. Met andere woorden weet ik waarom je het boek schrijft en voor wie als ik het lees?
 • Is er een opbouw binnen het manuscript, binnen de hoofdstukken en zelfs binnen de paragrafen?
 • Is de vorm van hoe je je manuscript hebt geschreven geschikt voor de lezer die je boek uiteindelijk gaat kopen?
 • Is de taal en de toon van het boek duidelijk?
 • Wat valt me op op tekstueel gebied.
 • Leest het boek prettig of is er meer nodig om het fijn leesbaar te maken?
 • Welke volgende stappen kun je gaan zetten in het schrijfproces?
 • En verder benoem ik alles wat er in mijn hoofd opkomt als ik het manuscript lees.

Wat is een manuscriptanalyse?

Een manuscriptanalyse is een uitbreiding op het leesverslag. Het gaat dan niet alleen meer over de tekst, maar ook over hoe een uitgever er naar kijkt, of het verkoopbaar is en wat er nog nodig is voordat je het naar een uitgever stuurt. Als je het mij vraagt is een combinatie van het leesverslag met de manuscriptanalyse wat jouw manuscript, verhaal of boek nodig heeft.

De punten waar ik dan, naast het leesverslag nog meer op let is:

 • Is je boek klaar om de markt te veroveren?
 • Is je boek bijzonder genoeg om de markt te veroveren?
 • Leest het boek prettig of is er meer nodig om het fijn leesbaar te maken?
 • Welke volgende stappen kun je gaan zetten in het schrijf- of uitgeefproces?
 • Welke uitgeverij past bij jouw manuscript en wat vragen ze van mij?

Wanneer ben je klaar om je boek uit te geven?

Je boek is klaar om uitgegeven te worden als je een ijzersterk verhaal hebt. En dan bedoel ik niet alleen het manuscript, maar ook jouw verhaal. Het is tenslotte jouw boek. Jij bent de auteur en de grootste verkoopkracht. Een boek met een verhaal verkoopt nu eenmaal beter dan een boek wat dertien in een dozijn is. Het onderscheidende vermogen van je boek, daar ga je samen met een redacteur of uitgever naar op zoek. In de manuscriptanalyse besteed ik hier ook al aandacht aan. Want een boek schrijven en uitgeven én verkopen in de boekhandel of online is mogelijk.

Ik ben benieuwd naar de verhalen die geschreven worden, naar de unieke concepten, de spannende thrillers, de meest uitdagende managementboeken en de kinderverhalen die me raken. Laat je mij de eerste versie lezen?

Wat kost een leesverslag of manuscriptanalyse?

Een goed leesverslag of een goede manuscriptanalyse brengt je verder. Het werpt uiteindelijk zijn vruchten af en is de investering daarom meer als waard. En wie weet ben ik de uitgever die wat in je boek ziet en heb je gelijk de eerste redactieronde bespaard.

De investering is als volgt:

Leesverslag:

 • Romans, thrillers en levensverhalen: Eerst aanbetaling € 125,- en € 5,- per 1000 woorden (incl. BTW)
 • Management- en marketingboeken: € 185,- en € 5,- per 1000 woorden (ex. 21% BTW)
 • Kinderboeken, dicht- en verhalenbundels: € 165,- en 5,- per 1000 woorden (incl. BTW)

Leesverslag + manuscriptanalyse:

 • Romans, thrillers en levensverhalen: Eerst aanbetaling € 165,- en € 5,- per 1000 woorden (incl. BTW)
 • Management- en marketingboeken: € 245,- en € 5,- per 1000 woorden (ex. 21% BTW)
 • Kinderboeken, dicht- en verhalenbundels: € 215,- en 5,- per 1000 woorden (incl. BTW)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws van Leessst maximaal twee keer per maand in je inbox?