Verkoop je boek in de boekhandel

Verkoop jij je boek via de boekhandel? 

Toen ik halverwege 2012 bij een signeersessie was van Simone van der Vlugt in Boekhandel Plukker in Schagen kwam ik er voor het eerst voor uit: hakkelend, fluisterend bijna vertelde ik Simone dat ik ook schreef. Ik denk dat ze nog drie keer moest vragen wat ik zei, maar ze was enthousiast en wenste me veel succes. Ik heb het boek waarin ze me veel schrijfplezier wenste natuurlijk op een ereplaats staan.

Signeren

Mijn ultieme droom was dat ik ooit eens mijn eigen boek mocht signeren in de boekhandel…

Begin 2015 was het zover. Mijn thriller Daisy, dat wel al als e-book was verschenen, werd uitgegeven op papier en ik mocht signeren bij Plukker. Een droom kwam uit.

Dat realiseerde ik me toen niet eerlijk gezegd. Ik wachtte vooral op de mensenmassa die te hoop zou lopen (en die niet kwam), ik belde mijn vader of hij al onderweg was, straks was hij te laat. Ik dacht aan mensen die niet kwamen, maar die ik wel had verwacht, ik genoot van twee nichtjes van Robin uit het zuiden van het land die spontaan naar Schagen waren gereisd, maar kon ze niet genoeg aandacht geven. Ik was er maar druk mee.

Iets later dan gepland begon ik met een korte, persoonlijke presentatie van mijn boek, ik las voor en mocht die handtekeningen zetten. Fantastisch natuurlijk, maar dat besefte ik me pas veel later.

’s Avonds belandde ik bij de huisartsenpost met zoveel pijn bovenin mijn rug dat ik dacht dat het gelijk mijn laatste presentatie was geweest. Na wat spierontspanners knapte ik snel op. Het was duidelijk nog geen dagelijkse kost dat presenteren en signeren. Nu kijk ik er met een blij gevoel op terug. Ik had het gedaan!

Ervaring opdoen

Ondertussen ben ik relaxter, adviseer ik vanuit ervaring auteurs om de lat niet zo hoog te leggen en geef ik tips hoe ze een signeersessie tot een succes kunnen maken. Wat een verschil. Ik zocht het zelf wel uit, maar of dat nu het juiste was… Maar mijn droom, een signeersessie in de boekhandel (en het blijft voor mij nog steeds het ultieme om te doen met een boek) is voor veel auteurs helemaal niet zo’n groot ding. Hun afzetmarkt is niet de boekhandel. Ze staan al voor groepen, geven lezingen en voor het verdienmodel is verkopen in de boekhandel helemaal niet nodig.

De boekhandel als afzetmarkt

Waar grote uitgeverijen vooral de boekhandels hebben als afzetmarkt. Kiezen veel experts, coaches, trainers en ondernemers en anders zogenoemde selfpubbers heel andere kanalen om hun boek te verkopen. Het heeft helemaal met het doel van je boek te maken en wat je wilt bereiken.

Mijn boek Hoe schrijf je zakelijke blogs? verkoopt vooral online, ik gebruik het bij trainingen, ik geef het weg en heeft een heel ander marketingdoel dan mijn thriller Daisy in 2015. Toch is de boekhandel als afzetmarkt voor iedereen interessant.

Onder consignatie

Veel boekhandels (lokaal) willen jouw boek best verkopen. Vaak willen ze geen risico lopen door grote aantallen in te slaan, maar je kunt ze wel voorstellen om je boeken ‘onder consignatie’ op de plank of op een tafel te leggen. Onder consignatie betekent dat het risico van de voorraad voor jou is. Je legt bijvoorbeeld tien boeken neer en je krijgt per verkocht boek een percentage van de opbrengst. Meestal is dat tussen de 50 en 70%. De boekhandel die je verkoopruimte geeft krijgt 30 tot 50% van de opbrengst. Je kunt hierover afspraken maken. 30% is vrij standaard, maar soms is de afspraak ook 40 of 50%. Het is voor beide partijen interessant: de boekhandel profiteert van jouw naamsbekendheid en klandizie en jij profiteert van het podium wat de boekhandel je biedt. Win-win en voor niemand een risico.

Bij veel boekhandels kun je een combinatie maken van een signeersessie of korte presentatie en de verkoop van je boek. Vraag eens wat de mogelijkheden zijn.

Via het Centraal Boekhuis

Wil een boekhandel niet onder consignatie verkopen, dan kunnen ze te aller tijden een boek van jou bestellen via het Centraal Boekhuis (als je het daar aangeboden hebt). Ze hebben het dan de volgende dag in huis. Maak dus sowieso bij de lokale boekhandel bekend dat je boek verschenen is. Via het Centraal Boekhuis is de opbrengst van je boek minder 45 tot 50%. Maar er is geen nee-verkoop voor klanten die er om vragen en dat is belangrijk.

Ikzelf zou altijd kiezen voor de connectie en het persoonlijke contact met de boekhandel in de plaats waar je woont, kijk wat je voor elkaar kunt betekenen. Vaak ontstaan er mooie samenwerkingen.

Een belangrijke noot:

Boekhandels zijn vaak kritisch op de uitstraling en de kwaliteit van het boek. Elke vierkante centimeter wordt goed gebruikt in de winkel en zeker in deze tijd waarin de online verkoop een vlucht heeft genomen willen zij kwaliteit bieden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws van Leessst maximaal twee keer per maand in je inbox?