Uitgeven

leessst meer

Begeleiding van idee tot boekhandel

Ga naar de shop van Leessst
Leessst meer over het uitgeeftraject

Ieder boek is maatwerk en daarom niet in een pakket te vangen

Leessst begeleidt je van idee tot boekhandel. Het hele uitgeefproces én verkoopproces kunnen we samen met jou doorlopen in een uitgeeftraject. Maar kies jij ervoor om maar een gedeelte van het proces door Leessst te laten uitvoeren, dan kan dat natuurlijk ook.

Ieder boek is maatwerk en daarom niet in een pakket te vangen

Leessst begeleidt je van idee tot boekhandel. Het hele uitgeefproces én verkoopproces kunnen we samen met jou doorlopen in een uitgeeftraject. Maar kies jij ervoor om maar een gedeelte van het proces door Leessst te laten uitvoeren, dan kan dat natuurlijk ook.

Bereid je voor!

Het proces om van je idee een boek te maken en belangrijker nog om dat boek te gaan verkopen is ingewikkeld. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat er zoveel zaken zijn waar je aan moet denken. Leessst begeleidt jou in dit hele traject en weet welke wegen je kunt bewandelen. Hieronder vind je 6 voorbereidende punten die je gaan helpen op de weg naar succes.

Een goed begin …

Voor een boek is het belangrijk om een aantal zaken helder te krijgen alvorens je begint met schrijven of uitgeven. Ook voor de boekmarketing is het goed om onderstaande helder te hebben; het helpt bij het schrijven van je voorwoord, inleiding, achterflaptekst of marketingteksten. Dit betekent niet dat alles wat je van te voren hebt bedacht al definitief moet zijn. Soms veranderen er zaken in het proces en daar wordt het boek alleen maar beter van. Soms sterkt het de overtuiging dat je al vanaf het begin goede keuzes hebt gemaakt. Bedenk goed: pas als het boek naar de drukker gaat zijn de keuzes definitief.

Denk eens na over:

De titel van het boek. Deze hoef je nog niet te weten, daar ga je langzaam naartoe werken in het proces. Opeens is de titel vaak daar. Als hij wel al is bedacht is het goed om deze in eerste instantie als werktitel aan te houden. Later in het proces zal blijken of hij nog steeds past bij de doelstellingen van het boek en hij de ideale lezer zal aanspreken. Als er een titel is, bedenk dan ook waarom dit de titel zou moeten worden.

Een introductie van het boek en jezelf. Wie is nu eigenlijk de auteur? Wat draag jij bij? Ken je sterke kanten en ook de kanten waar je wellicht nog in kan groeien of die je helemaal niet liggen. Hoe zou jij het boek introduceren en hoe introduceer jij jezelf als auteur? Een korte pitch helpt. Wat als je in dertig seconden je boek zou moeten pitchen, hoe zou je dat dan doen?

Waarom wil je een boek schrijven en uitgeven? Met andere woorden wat is het doel van het boek? Wat is je missie? Wat hoop je dat de lezer er uit gaat halen? Hoe is het idee van het boek ontstaan? Wat wil je er mee bereiken? Wil je bij meer dan 200 bedrijven aan tafel komen? Meer coachtrajecten? Wil je 10.000 boeken verkopen? Maak het groot: voor jezelf en voor je bedrijf.

Wat is de doelgroep van het boek, wie is de ideale lezer? Is dit dezelfde als de doelgroep van je bedrijf, of is dit een andere? Bij welk bedrijf werkt je lezer? Waar woont hij of zij? Is de lezer hoogopgeleid of maakt dit niet uit? Is er bepaalde voorkennis nodig voor de lezer of juist niet? Welke boeken leest jouw ideale lezer nog meer?

Wat is de verhaallijn van het boek of waar gaat het boek over (in het kort samengevat)? Schrijf dit op in maximaal 15 zinnen. Ook dit moet je in 30 seconden kunnen vertellen. Dit is dus echt inhoudelijk; een samenvatting van je inhoudsopgave.

Geef een impressie van het boek. Verzamel afbeeldingen van hoe je wil dat je boek eruit komt te zien. Maak een moodboard. Zoek in de boekhandel of op hun website welk boek je aanspreekt qua cover of achterflaptekst? Welk boek zou jij geschreven willen hebben? Welke auteur bewonder je? Hoe ziet je boek er uit? Welk boek zou vergelijkbaar zijn? Wat vind je mooi? Van welk boek word je blij? Welk boek inspireert jou?

Laat je verrassen door je antwoorden en pitch.

Vragen

Heb je vragen over:

 • hoe je jezelf als expert kunt presenteren;
 • hoe je jouw kernwaarden helder kunt vertalen met je titel en cover;
 • hoe een boek voor meer zichtbaarheid zorgt voor jou en je bedrijf;
 • hoe je onderscheidend kunt zijn met je boek;
 • de redactie en correctie van je tekst;
 • de opmaak van je boek;
 • waarom een ISBN belangrijk is;
 • waarom verkopen via het Centraal Boekhuis* nodig is;
 • welke drukker past bij jouw boek;
 • hoe je boek in de bibliotheek komt te staan;
 • wat een boekpresentatie voor jouw boek kan betekenen;
 • wat boekmarketing is en hoe dit werkt;
 • hoe je jouw boek kunt uitgeven;
 • hoe je jouw boek verkoopt aan de ideale lezer;
 • hoe je een structuur opzet voor je boek;

stuur dan een mail naar info@leessst.com en maak vrijblijvend een afspraak.

Ik wil graag kennismaken

Wil je meer weten over het platform van Leessst, klik dan op deze link www.boekeenauteur.nl

Manuscriptanalyse

Een goed leesverslag of een goede manuscriptanalyse brengt je verder. Het werpt uiteindelijk zijn vruchten af en is de investering daarom meer als waard. En wie weet ben ik de uitgever die wat in je boek ziet en heb je gelijk de eerste redactieronde bespaard.

Wat is een leesverslag of manuscriptanalyse?
info@leessst.com

Ben jij een expert? Schrijf een boek!

Uitgever Susanna Klaver is de productmanager van jouw boek: schrijfcoaching, redactie, vormgeving, druk, verkoop, marketing, evenementen en nog veel meer. Gun jezelf die expertstatus, word uitgenodigd voor evenementen en lezingen en verkoop die extra trainingen of producten. Een boek uitgeven kan en het loont!

meer weten over jouw expertstatus?