Wat doe jij om je boek onder de aandacht te brengen?

Als schrijver, maker en uitgever van boeken schrijf ik vaak over de verkoop van je boek, misschien nog wel meer dan over hoe de inhoud tot stand komt. Natuurlijk is wat in je boek staat, zowel qua tekst als qua afbeeldingen, kleur, graphics of foto’s, belangrijk. Ik wil dat het de lezer raakt en voedt, dat het boek uitstraalt wie jij bent als ondernemer, als persoon, als bedrijf. Maar ik wil ook dat het je inzet, harde werken en investering waard is; dat je boek echt iets voor je doet. Een boek schrijf je en geef je uit met een bepaald doel en hier gaan we mee aan de slag.

Je boek verkoopt zichzelf niet en heeft ook niet automatisch een spin-off. Het is aan jou, de auteur, en ook de uitgeverij helpt je hopelijk mee, om kansen te zien en te pakken, om meer uit je boek te halen dan dat je hoopte, om het uitgeven van je boek tot een succes te maken.

Om je bij de verkopen te helpen geef ik je graag wat voorbeelden die mij afgelopen maand over de streep trokken om een boek te kopen. Doe er je voordeel mee!

De meeste mensen deugen

Afgelopen week las ik De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Zeker in deze tijd is het boek een aanrader. Ik had het boek al gespot op sociale media waar BN’ers en influencers het boek aanraadden. Maar ik ging het boek pas lezen nadat ik naar een podcast had geluisterd van Boekmakers. In een van de afleveringen was Milou Klein Lankhorst te gast, uitgever van de Correspondent.

De Correspondent heeft haar eigen manier van uitgeven. Interessant. In de podcast werd meerdere keren gezegd dat ze niet over de uitgegeven boeken gingen praten, maar alleen over de uitgeverij zelf. Ik ging googlen, vond hun site, ging ook naar Bol.com en zag dat ze de bestseller De meeste mensen deugen uitgegeven hebben. Ik wilde het boek lezen! Ik heb het via mijn Kobo-abonnement als e-book gedownload.

Het Kookboek van het Rijksmuseum

Al enkele jaren krijg ik de nieuwsbrief van het Rijksmuseum. Meestal klik ik een nieuwsbrief weg, zo ook deze. Maar de afgelopen tijd miste ik onze museumbezoeken. Ik word ‘gevoed’ in een museum; de verhalen, alles wat ik daar hoor of lees en alles wat ik er leer. Zo fijn!

Ik ontdekte dat er podcasts zijn van het Rijksmuseum en dompelde me onder in rondleidingen en verhalen. Toen ik daarna de nieuwsbrief kreeg, las ik hem van begin tot einde. En aan het einde stond een Moederdagcadeau: het Kookboek van het Rijksmuseum. Ik stuurde de link door als hint naar man en kind en op Moederdag kon ik bladeren. Joepie! Wat een bijzonder boek. En nee, ik heb nog geen recept gemaakt, maar het boek is zo mooi. Beroepsdeformatie misschien ;-)

Hoe schrijf je zakelijke blogs?

En wat ik zelf deed de afgelopen maand aan mijn boekmarketing? Ik gaf gratis online meetings Zakelijk Bloggen, vijf keer maar liefst, nam ze op als audiobestand en plaatste deze in de link naar de meeting. Zo verkocht ik mijn boek Hoe schrijf je zakelijke blogs? . Direct en indirect. Ik creëerde ambassadeurs die mijn boek bij anderen aanraadden, mijn 1-op-1 training werd gevonden en er komt waarschijnlijk een lezing over zakelijk schrijven aan. Ik had er plezier in en het werkte.

En nu jij!

Wat doe jij om je boeken onder de aandacht te brengen? Hoe voed jij je lezers (op):

 • schakel je BN’ers of influencers in;
 • deel je berichten op sociale media;
 • maak je een podcast of deel je audiobestanden;
 • schrijf je een nieuwsbrief;
 • ben je te vinden op Google;
 • sta je op Bol.com en andere verkoopsites;
 • is je boek ook als e-book te downloaden;
 • zijn er links die je kunt doorsturen;
 • weet je wat jouw concullega’s doen;
 • geef je meetings, trainingen, workshops, webinars;
 • heb je een weggever;
 • weet je wie jouw ambassadeurs zijn?

Ga aan de slag, wees creatief, doe wat bij je past en maak werk van je boek!

En als wij je hier mee kunnen helpen, neem dan vrijblijvend contact op: info@leessst.com

Ik wil nog meer blogs lezen over schrijven en uitgeven

LEESSST, jouw uitgeverij in Schagen