Hoe helpt lezen en schrijven jou om te verwerken?

Ziek en zeer zet je aan het denken. Naast het Coronavirus wat Nederland bereikt heeft zijn er heel veel mensen (ongeneeslijk) ziek, of je hebt iemand in je omgeving die ziek is of je hebt iemand verloren na ziekte. En dat doet wat met je.

Bij mij vliegen de gedachten door mijn hoofd nu ik de nieuwsberichten omtrent het nieuwe virus volg. Ik wil het vatten, nog beter begrijpen en daarom ga ik er over lezen. Ook in onze omgeving zijn er mensen ziek. Erg ziek. En meer dan eens besef je dat je gezondheid, naast liefde, het belangrijkste is wat je hebt.

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met ziek en zeer. Je kunt de mensen ook niet zeggen hoe ze dit moeten doen. Er is geen handleiding, geen boek die dit beschrijft.

Helpt lezen jou?

Er worden wel boeken geschreven die heling beloven of steun bieden. Er zijn boeken die bewustwording creëren en boeken die informeren. Vorig jaar heb ik het boek De Spaanse Griep gelezen van Laura Spinney. Een griep die meer mensenlevens kostte dan de Eerste Wereldoorlog en die helemaal niet in Spanje begonnen is. Het beschrijft de wereldwijde pandemie van de griep in de jaren vanaf 1917 en wat wij hiervan kunnen leren.

Wat schrijf je op?

Bij ons, bij Leessst zijn er mensen die een boek uitgeven omdat ze iets te vertellen hebben, en dat gaat soms ook over ziek en zeer. Ze creëren bewustwording, geven inzichten, bieden steun, schrijven tips en helpen je om dingen op een rijtje te zetten. Neem eens een kijkje in de shop, misschien zit er een boek bij dat jou helpt.

Misschien wil je niet lezen, maar is het tijd om te overpeinzen, om je bewust te zijn van je eigen gezondheid of die van de mensen om je heen. Misschien is het tijd om erover te schrijven, niet om het uit te geven, nee, om te verwerken, om je hoofd rust te gunnen en om het nog eens te kunnen nalezen. Met schrijven zet je alles op een rijtje. Soms is tien minuten schrijven per dag voldoende en geeft dat al rust.

Schrijftip:

Hieronder de manier waarop ik dat doe:

  • Pak pen en papier en ga op een plek zitten waar jij je goed voelt. Je kunt schrijven aan tafel, op de bank, in de natuur, in een restaurant, ‘s morgensvroeg of midden in de nacht, dit maakt niet uit.
  • Kijk om je heen, voel, ruik, proef, luister, beleef… ga associëren.
  • Schrijf tien dingen op die je ervaart, dit kan van alles zijn. Schrijf losse woorden, geen zinnen.
  • Kies iets uit dat het meeste gevoel bij je oproept of wat het meest opvallend is.
  • Zet een kookwekker of de timer op je telefoon op tien minuten.
  • Ga schrijven – freewriten.
  • Denk niet na over wat je schrijft, want niemand leest met je mee. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Maak zinnen, maar het hoeft geen verhaal te zijn (het mag natuurlijk wel). Maak fouten en haal je pen niet van het papier, schrijf gewoon door. Tien minuten lang.
  • In deze tien minuten kom je tot de kern, trek je conclusies, vertel je wat er in je hart gebeurt en verwerk je.
  • Je schrijft met je hand om die verbinding te maken met je hoofd en je hand. Je komt meestal beter tot de kern dan met typen op de computer.
  • Als je wilt kun je wat je opgeschreven hebt in je schrift uitwerken op de computer, laptop of tablet. Maar het hoeft niet.

Wat doet deze schrijfoefening met jou?

Leestip:

Een boek waar ik in deze veel aan moet denken als ik dit schrijf is het boek van Vooruit met de geit!

Een geitenboerderij beginnen en een zorgboerderij. Ziek worden en een boek schrijven. Samen met het gezin ondernemer zijn. Genieten van het boerenleven. Van burger naar boerin. Het kwam op haar pad. Wendy wil haar persoonlijke verhaal delen om aandacht en waardering te creëren voor het boerenleven. Maar met dit boek wil ze ook aandacht vragen voor de strijd en de problemen waar je tegenaan loopt als je kanker krijgt. En dat kankervrij nog niet klachtenvrij betekent. Dit doet ze op een luchtige manier en met veel humor. Wendy hoopt andere mensen te inspireren om het leven te leven, nu, en om je hart te volgen. Met alle nare bokkensprongen én mooie momenten van het leven.

Met het boek heeft Wendy de start kunnen financieren van het Inloophuis in Burgerbrug, gemeente Schagen. Donderdag 5 maart 2020 was de opening. In het inloophuis kunnen mensen die te maken hebben met kanker samen komen. Er worden maandelijks bijeenkomsten gepland die steun bieden voor jezelf of voor naasten en op 5 maart vertelde ik ook mijn verhaal.

In de media: https://www.rodi.nl/regio/schagen/170569/-kankervrij-is-niet-klachtenvrij-

Op Facebook: https://www.facebook.com/Inloophuis-Burgerbrug-111406920423555/

Als je het boek koopt, steun je het inloophuis. https://shop.leessst.com/product/vooruit-met-de-geit/

Naar de shop!

LEESSST, jouw uitgeverij in Schagen