Pffff, zo moeilijk kan het toch niet zijn, een boek schrijven?

Een boek schrijven is niet zo moeilijk misschien, maar een goed boek schrijven dat gelezen wordt, dat gevonden wordt en dat écht jouw boodschap overbrengt is toch wat lastiger. Er zijn een aantal valkuilen waar veel auteurs bij het schrijven van hun eerste boek in vallen. Wij behoeden je graag voor deze valkuilen. Je kunt ze lezen in de komende blog-artikelen.

‘Ik heb een tekst geschreven. Ik gebruik die ook altijd bij mijn trainingen of in gesprekken. Hij staat al in Word. Dus hup, even een PDF ervan maken, en de tekst is klaar voor het boek.’

Het is fijn dat je je tekst op papier hebt kunnen zetten. Wat goed dat je de woorden hebt kunnen vinden om erover te vertellen. Je hebt een uitstekende eerste stap gezet!

Maar heb je er ook aan gedacht wie de lezer zal zijn van jouw boek? Begrijpt jouw lezer wat je wilt vertellen? (jouw echte lezer, de doelgroep waarvoor je het boek hebt geschreven, niet de buurman verderop, je zus, je beste vriendin of de collega coach.) Wat kan de lezer leren van jouw boek en waar kan de lezer mee aan de slag? Is jouw tekst compleet of roept het nog veel vragen op? Staan er zaken in die (te) veel worden genoemd? Wat kun je schrappen om nog helderder te zijn? En wat voeg je toe om de lezer nog meer te geven? Heb je de feiten opgesomd, of heb je verteld waar het echt over gaat? Kan de lezer zich inleven of voelt hij of zij afstand?

‘Mijn manuscript is klaar en ik heb de lokale boekhandel al een mail gestuurd wanneer ik het kom presenteren.’

Valkuil 1: Je boek niet laten redigeren

Een ervaren redacteur bespreekt met jou het doel van het boek, leeft zich in in je doelgroep en leest het boek alsof hij of zij de lezer is. Deze redacteur is er niet om je onderuit te halen of om je te bekritiseren. Een redacteur helpt je en geeft je inzichten om jouw tekst nog meer te laten aanspreken, om jouw tekst te laten aansluiten bij de doelgroep en nog veel meer. Dus geen kritiek, maar feedback: opbouwend en met gevoel voor jouw verhaal en jouw lezer.

Valkuil 2: Mijn tekst is foutloos, ik heb geen tekstcorrectie nodig

Ook al ben je nog zo goed in Nederlands. Zorg ervoor dat een corrector jouw tekst corrigeert op schrijf- spel- en stijlfouten. Je wordt blind voor je eigen fouten. Het is bewezen dat als je de eerste en de laatste letter van een woord op de juiste plek zet, dat je dan nog uitstekend in staat bent om de tekst te lezen, maar correct is het niet.

Redigeren en corrigeren kost tijd en ja, ook geld. Maar je boek wordt er beter van, dat geeft vertrouwen aan de lezer en jouw boek is het toch zeker waard? Ga voor een goede tekstredactie en –correctie.

Bij Leessst werken we met ervaren redacteuren en correctors die jou echt helpen om de tekst nog beter te laten aansluiten bij de lezer van jouw boek.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Susanna Florie via onderstaande button of maak een vrijblijvende afspraak.  

Neem contact op voor meer info en een kop koffie of thee

LEESSST, jouw uitgeverij in Schagen