Vaak krijgen wij bij Leessst een vraag die meer uitlegt behoeft. Hier vind je het uitgebreide antwoord op de vraag die ons onlangs werd gesteld.
‘Ik wil graag een boek uitbrengen, hoe lever ik mijn verhaal aan bij de uitgeverij?’
Welke manieren van uitgeven zijn er?
Hoe je je manuscript aanlevert verschilt per uitgeverij. Het ligt er namelijk maar net aan bij welke uitgeverij je wilt uitgeven, welke uitgeverij bij jou past en of je in hun fonds past.
Grofweg heb je drie manieren van uitgeven:
- Je kunt je boek uitgeven bij een van de grote uitgevers in Nederland. Deze uitgeverijen hebben als afzetmarkt de boekhandel en hebben veelal bekende schrijvers of bekende Nederlanders in hun stal. Zij hebben een duidelijk fonds voor ogen waar je boek bij moet passen. Bij Ambo Anthos is dat bijvoorbeeld: non-fictie, fictie en thrillers (wat het gelijk al weer breed maakt), bij de Crimecompagnie draait het om thrillers, bij Kluitman om kinder- en jeugdboeken. Deze uitgeverijen werken ook veel samen met literair agenten.
- Je kunt je boek uitgeven in eigen beheer. Er zijn verschillende online platforms waar je zelf je boek kunt uitgeven, denk aan Pumbo en Boekscout. Je kunt redactie inkopen, de opmaak van je boek laten regelen en je pdf uploaden om het te laten drukken in kleine en grote oplages of zelfs per stuk. Je regelt alles zelf, wat voor sommige auteurs goed te doen is. Het is een ontdekkingstocht en sommige self-pubbers zijn succesvol.
- Je kunt je boek uitgeven bij een hybride uitgeverij. Dit is de combinatie van zelf uitgeven en uitgeven bij een uitgeverij. Je onderzoekt wat je zelf zou kunnen, en waarvoor je hulp nodig hebt van experts. Leessst werkt op deze manier. Veel ondernemers, experts en auteurs die al een afzetmarkt hebben, die eigenwijs genoeg zijn om zelf sommige zaken te regelen en die het beste resultaat willen voor hun onderneming geven op deze manier uit. Sommige van deze uitgevers werken met een pitch. Zij vragen je om vooraf een plan in te leveren.
Elke uitgeverij heeft haar eigen redenen om een bepaald genre uit te geven en men gaat er ook allemaal op een eigen manier mee om. Dit geldt ook voor het aanleveren van het manuscript of het verhaal.
Hoe lever je een manuscript aan?
Bij de grote uitgeverijen staat op hun website hoe je je manuscript kunt aanleveren. Vaak vind je onder het kopje contact hoe. Tegenwoordig is het vooral digitaal. Bij de grote uitgeverijen vragen vaak aanvullend een synopsis, een samenvatting van het verhaal, een eerste hoofdstuk en persoonlijke gegevens. Nog vaker werken zij samen met literaire agenten die jouw verhaal pitchen bij de uitgeverij, waarna het vertrouwen van de uitgever gelijk een stuk groter is; er is al door een professional naar gekeken.
Als je uitgeeft in eigen beheer kun je op die betreffende sites kijken hoe je zelf je boek maakt. Bij online drukkerijen volstaat een PDF van je Worddocument. Check wel of alles kwalitatief in orde is. Je geeft niet elke dag je boek uit. Doe het goed. Uitgeven in eigen beheer staat om deze reden daarom niet altijd goed te boek. Mijn advies is: laat je adviseren, zeker voor je eerste boek. Uitgeven is een vak.
Als je uitgeeft bij de hybride uitgevers kom je vaak eerst langs op kantoor. Je bespreekt je plannen, en onderzoekt of je een klik hebt met de uitgever of redacteur. Je maakt samen jouw boek. Laat een offerte maken en laat je goed adviseren. Bespreek het doel van je boek en hoe je die doelen kunt behalen. De uitgever is in eerste instantie een productmanager van jouw product boek, later komt ook de verkoop en het daadwerkelijk uitgeven. Je snapt dat wij bij Leessst voorstander zijn van deze vorm van uitgeven.
Leessst werkt graag samen met ondernemende auteurs en experts en helpt je om de beste versie van jouw boek te maken én te verkopen. Dit laatste is vaak onderbelicht, maar juist zo belangrijk.
Conclusie:
Dus hoe lever je je verhaal aan bij een uitgever?
- Check de website van de uitgever
- Kijk of je in het fonds past van de uitgever en/of ze werken met een literair agent
- Zoek op de website hoe je je manuscript kunt aanleveren of maak een afspraak voor een eerste gesprek