Een boek gaat over de inhoud, niet om hoe hij er uit ziet… Toch?

Juist. Dit klopt, maar pas als het boek gekocht is. Als je het hebt over boekmarketing dan is de inhoud (nog) helemaal niet van belang. Als je een boek koopt, kijk je eerst naar de cover, je beoordeelt de titel, je herkent de auteur of niet, je scant de prijs van het boek en je leest de flaptekst of promotietekst. Als je het vanuit marketingoogpunt bekijkt, gaat het niet om de inhoud. Dan moet je boek eerst verkocht worden.

Is de inhoud van een boek dan helemaal niet belangrijk?

Gelukkig is het niet zo zwart-wit. Het gaat niet over inhoud als je je boek in de markt wil zetten, maar zodra het boek op de markt is, zijn er lezers en zij voelen zich aangesproken, dan gaat het opeens wel over de inhoud. En natuurlijk is die dan het allerbelangrijkste. Je wilt dat mensen verder lezen dan het voorwoord, dat ze je boek in een ruk uitlezen, dat ze ademloos en verwonderend inzichten krijgen, dat ze op het puntje van hun stoel zitten omdat het zo spannend is, dat ze het niet kunnen wegleggen voor het slapen gaan, dat ze tot tranen geroerd zijn, dat ze met alles wat ze leren aan de slag gaan en dat ze bewonderend naar jou als expert opkijken. Het gaat niet meer om het mooie plaatje op de cover of om de bekende auteur die het geschreven heeft. Men leest je boek omdat het raakt om welke manier dan ook.

Een succesvol boek wordt gedeeld

Wist je dat slechte ervaringen veel meer doorverteld worden dan goede ervaringen? Dit is niets nieuws toch? Met boeken werkt het meestal andersom. Het wordt wel opgenoemd als een boek niet aan de verwachtingen voldoet, maar er wordt meestal niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, het belandt in de kast, in de kringloopwinkel of op een kleedje tijdens de vrijmarkt; meestal gebeurt er niet zo veel meer met het boek. Het wordt niet aangeraden. Punt.

Goede boeken wel. Boeken die je wat leren, die raken, die verlichting bieden, die je laten lachen of waar je helemaal in weg kruipt worden op een voetstuk gezet, daar worden recensies voor geschreven, die worden gedeeld, uitgeleend, nog veel meer verkocht. Er is een spin-off in: je mag lezingen en/of trainingen geven, het wordt verfilmd of opgenomen als lesmateriaal – verzin het maar!

Ga dus voor de inhoud, maar vergeet die prachtige cover niet. En wil je hier hulp bij, lees dan onderstaande pagina’s en blogs. Samen komen we verder!

Over boekmarketing

Over de cover van je boek

Over het schrijven van je boek

Over het uitgeven van je boek

www.leessst.com 

schrijftipSchrijftip:

Je wilt je tekst of je manuscript laten beoordelen, maar komt er niet toe om het op te sturen. De onzekerheid over wat je geschreven hebt is groot en je blijft fouten zien. Op deze manier krijg je nooit die eerste versie af, maar:

Bedenk dat het je eerste versie is. Je hoeft het nog niet goed te doen. Het is niet definitief, wordt nog niet gedrukt en heb je die hulp niet juist ingeschakeld omdat je nog iets kunt leren?

Maak af waar je mee bezig bent en bedenk dat niemand zijn eerste versie wordt uitgegeven. Herschrijven is een belangrijk onderdeel van het schrijfproces. Je krijgt nieuwe inzichten als je je tekst even weggelegd hebt.

Herschrijf je tekst ook niet meer dan twee keer en laat het daarna beoordelen.

Ik wil nog meer blogs lezen over schrijven en uitgeven

LEESSST, jouw uitgeverij in Schagen