Mijn boekenblog

Boeken en bloggen

Een blog over je boek

Een boek gevuld met blogs

Je boek promoten met blogs

Blogs als inspiratie voor je boek

Je kunt boeken schrijven en blogs lezen

Je kunt blogs schrijven en boeken lezen

Of alles tegelijk

Schrijf je boeken of blogs?

Wil je zichtbaarheid – jezelf laten zien – in een korte tekst, vluchtig online of stevig met meer dan 30.000 woorden en voor altijd in de boekenkast?

Als je blogt schrijf je (relatief) snel je gedachten op, breng je de boodschap doelgericht over, wil je verkopen en deel je ervaringen. Een blog is nu. Direct. Resultaatgericht. Kort, krachtig: effectief.

Soms wil je meer delen; bundelen, je hele verhaal vertellen, een groot podium bereiken, expertstatus en voor eeuwig je woorden vastleggen op papier. Je wilt een boek schrijven.

Boeken en blogs versterken elkaar

Je kunt het een gebruiken voor het ander. Een boek schrijven en er bij bloggen; aanvullen en versterken en je blogs gebruiken in je boek. Dat is best wel lastig: hoe pak je dit aan?

De start van jouw boekenblog

Als je wilt starten met boekmarketing, kun je dit doen voor te bloggen. Door de volgende vragen te beantwoorden in ongeveer 500 woorden, ontstaat misschien wel jouw eigen boekenblog.

  • Waarom heb je het boek geschreven?
  • Voor wie heb je het boek geschreven?
  • Wat kunnen we leren van jouw boek?
  • Wat voeg jij toe aan de wereld met je boek?
  • Wat voor probleem los je op met je boek?

En verder, deel quotes, korte fragmenten en laat de lezer alvast hongerig worden naar meer. Geef weg, maar niet teveel. Maak nieuwsgierig en stel vragen aan de lezers – in een blog!

Materiaal verzamelen voor je boek

Je kunt ook je blogs gebruiken voor je boek. Knip, plak, lijm nog meer en maak er een geheel van. Onderzoek, breid uit en gebruik voorbeelden. Schrijf er een verhaal bij, vertel, zoek quotes en maak een schema. Gebruik afbeeldingen, foto’s en geef tips. Wie is je ideale lezer en bedien deze op zijn of haar wenken. Maar blijf ook prikkelen, vragen stellen en laat de lezer nadenken – in je boek!

Mijn verhaal

Ik houd van beiden, van bloggen en van boeken schrijven en doe het ook allebei. Maar ik blog duidelijk met een ander doel dan dat ik een boek schrijf. Ik blog zakelijk voor resultaat en ja, zo verkoop ik ook mijn boeken. Ik schrijf boeken om echt iets neer te zetten, letterlijk. Maar waar ik nu de samenhang zie en het versterkende effect zie, zo zag ik dat zeven jaar geleden nog niet.

Daisy, mijn thriller, begon als autobiografisch blog. Ik schreef een moeilijke tijd van me af en besloot dit te delen. Het was helemaal niet doelgericht of met een plan. Het voelde meer als noodzaak. Ik wilde vertellen wat mij was overkomen. Roepen. Schreeuwen. Ik wilde in beeld. Aandacht. Als snel besefte ik dat ik niet de rest van mijn familie kon betrekken in de aandacht die ik nodig had. Ik gaf mezelf een naam, Daisy, om afstand te creëren, en ik werd de hoofdpersoon in mijn eigen verhaal. De blogs genereerden aandacht, ik kreeg meelezers en ik vertelde het verhaal van Daisy. Ik verzon (dat wisten de lezers ook) en kon ondertussen verwerken. Mijn blog trok nog meer lezers en ook een uitgever zag brood in wat ik schreef.

Een heel lang verhaal kort. Daisy ontstond uit mijn verzameling blogs. Daarna had ik een boek, wilde ik verkopen en ging ik bloggen. Nu had ik wel een duidelijk doel en ik ging voor resultaat: zoveel mogelijk bekendheid genereren voor mijn boek en het verhaal dat ik wilde vertellen. Ik wilde lezingen geven, mijn boek verkopen en startte mijn bedrijf: Leessst, bijna zeven jaar geleden…

Ben jij al zichtbaar?

Dit is mijn verhaal. Maar ook jouw verhaal, kort of lang, verdient het om zichtbaar te zijn. Hopelijk kun je met de vragen en tips hierboven een start maken met jouw boekenblog of met je boek. Start in ieder geval met schrijven en begin met delen. En heb je hulp nodig met bloggen of het schrijven van je boek? Dan weet je me te vinden.

Susanna Florie

Wil jij bloggen over je boek of wil je een boek vullen met jouw blogs?

Ga dan voor een 1 op 1 meeting.

Bloggen: https://shop.leessst.com/product/zakelijk-bloggen-een-op-een/

Structuur opbouwen: https://shop.leessst.com/product/structuursessie-voor-je-boek/

Wil je starten met boekmarketing, volg dan de training Zichtbaarheid verkoopt: https://shop.leessst.com/product/workshop-boekmarketing-zichtbaarheid-verkoopt/

En wil je meer weten wat ik voor je kan betekenen, stuur dan een mail naar susanna@leessst.com

Mijn thriller Daisy

Hoe schrijf je zakelijke blogs?

Meer informatie over uitgeven en boekmarketing vind je op de site: www.leessst.com

Ik wil nog meer blogs lezen over schrijven en uitgeven

LEESSST, jouw uitgeverij in Schagen