Een boek verkoopt zichzelf niet. Punt.

‘Ik heb best een groot netwerk en ben ook zichtbaar op sociale media. Ook nog iets doen met boekmarketing, dat is niet aan mij besteed. Ik haal mijn doelen wel.’

‘Mijn boek verkoopt zichzelf. Zet jij het even op Bol.com, dan kan ik er mee aan de slag.’

Je zelfvertrouwen is grenzeloos en jawel, daar kan ik jaloers op zijn. Echter teveel zelfvertrouwen gaat je niet van die dozen met boeken afhelpen. De verkoop van een boek blijkt soms nog knap lastig. Oh nee, jouw doel was niet die boeken verkopen, je doel was om trainingen te verkopen, meer coachees te krijgen of om lezingen te gaan geven. Jij bent immers de expert met je boek! En juist daarom is boekmarketing zo interessant, want hoe ga je jouw boek inzetten in je marketingstrategie? Waar ben je zichtbaar? En hoe maak je dat kenbaar? Wie weet er al van je boek en hoe worden zij jouw ambassadeurs? Wat is de beste tijd om jouw boek in de markt te zetten? Bereik je wel de juiste mensen (door middel van de juiste kanalen) om jouw doel te halen?

7 tips voor succes

Deze 7 tips om van jouw boek een succes te maken helpen je om een eerste stap te maken!

 1. Zorg voor een visueel aantrekkelijk cover
 2. Schrijf een pakkende flaptekst en biografie
 3. Zorg voor een spetterende boekpresentatie
 4. Verzamel beeldmateriaal van jouw boek en/of boekpresentatie
 5. Gebruik sociale media voor zichtbaarheid en verkopen
 6. Verzamel referenties over jouw boek en deel deze op de verkoopsites
 7. Ga netwerken en verzamel ambassadeurs

Er zijn natuurlijk honderden tips om de verkoop van jouw boek een succes kunnen maken. Maar deze tips zijn praktisch en voor iedereen haalbaar en mogelijk.

Uitleg

Hieronder gaan we nog even kort in op bovenstaande punten:

 1. Een cover is de etalage van jouw boek. En die etalage moet stopkracht hebben en passen bij hetgeen jij wilt uitstralen. En die stopkracht is letterlijk. Als jouw boek in de boekhandel ligt, wil je dat de mensen stoppen om naar jouw omslag te kijken. Je wilt dat ze online niet meer door scrollen omdat jouw cover de aandacht trekt. Zorg dus voor een goede vormgever die begrijpt wat je met jouw boek wilt bereiken.
 2. Schrijf een goede flaptekst zodat de lezer steeds nieuwsgieriger wordt naar jouw boek. Ze zijn al gestopt om jouw boek op te pakken, nu moet de tekst op de achterkant ze overhalen om het boek te kopen. Een goede flaptekst beschrijft kort waar het boek over gaat, waarom je het boek hebt geschreven en het vertelt de lezer wat hij of zij kan verwachten of zelfs krijgen als het boek uit is.
 3. Presenteer je boek op een wijze die bij jou en je boek past. Laat je zien, verkoop je boek aan de eerste lijn ambassadeurs die naar jouw presentatie gekomen zijn en vertel ze hoe ze jouw ambassadeur kunnen zijn. Leg uit, laat zien en geef ze een onvergetelijk moment. Met een fijne en waardevolle goodiebag zullen ze thuis ook nog nagenieten en anderen over jouw boek gaan vertellen.
 4. Een boekpresentatie is een ideale manier om beeldmateriaal van jouw boek of van het doel dat het dient te verzamelen. Nodig een fotograaf, een videograaf en journalisten uit. Zorg dat je jouw verhaal helder op camera vertelt. Natuurlijk kun je ook tekeningen laten maken die jouw boek illustreren of een andere manier verzinnen om aandacht te genereren.
 5. Gebruik de sociale mediakanalen die bij (het doel van) jouw boek passen. Gebruik je Instagram, Facebook, Pinterest, LinkedIn of een ander kanaal, zorg dan dat je deelt! Heel veel deelt. Gebruik storytelling door middel van beeld en/of tekst en vertel de lezers online waarom ze jouw boek zouden moeten kopen of jouw moeten vragen voor een lezing (waar je nog meer boeken verkoopt).
 6. Iedere lezer heeft een mening over jouw boek. Verzamel deze en deel ze op sociale media, op je website, in de online shops zoals Managementboek en Bol.com of gebruik ze in de tweede druk van je boek. Meningen van anderen zijn vaak belangrijker dan die van jezelf om te verkopen. En de mening van een belangrijk persoon op jouw vakgebied is misschien nog wel meer waard.
 7. Er zijn heel veel netwerkgroepen die je met plezier ontvangen en waar je jouw boek kunt pitchen. Dit kunnen ondernemersnetwerken zijn of schrijversgroepen bij jou in de buurt. Leer van elkaar en zorg voor de gunfactor. Dit kunnen namelijk ambassadeurs worden die je helpen om jouw boek te verkopen of die je helpen jouw doel te realiseren.

Wil je nog meer tips en een persoonlijk plan maken om van jouw boek een succes te maken, vraag advies aan Susanna Florie: susanna@leessst.com 0616606181 of maak hieronder een afspraak.

Neem contact op voor meer info en een kop koffie of thee

LEESSST, jouw uitgeverij in Schagen