HOE GA JIJ JE BOEK FINANCIEREN?

Je bent eruit, je wilt dat boek gaan schrijven en uitgeven, maar dan? En wat kost het allemaal? Een misvatting is dat een uitgever alle stappen financiert die nodig zijn.

Dit is waar als je je boek laat uitgeven bij sommige uitgeverijen die als afzetmarkt de boekhandel hebben. Als je je boek zelf wilt uitgeven, bijvoorbeeld als ondernemer of als expert met een grote groep volgers, dan zul je zelf voor de financiering moeten zorgen. Schrijfcoach Eveline Broekhuizen zet de voors en tegens van zelf uitgeven in deze blog op een rijtje.

Hier gaan we er vanuit dat je jouw boek met behulp van verschillende experts zelf gaat uitgeven. Je ontvangt 100% van de opbrengst en verkoopt je boek tijdens lezingen of met trainingen, of je hebt als ondernemer zelf een afzetmarkt of gaat deze creëren.

Je kunt het uitgeven van je boek financieren door:

  • Een doeltreffende voorverkoop
  • Je spaargeld in te zetten
  • Marketingkosten te gebruiken
  • Een externe investeerder te vragen
  • Crowdfunding

Ik reserveer marketingkosten om mijn boek te financieren

Een boek zelf (laten) uitgeven kost geld. Het is een investering en veel coaches, trainers of experts reserveren binnen hun onderneming een bedrag aan marketingkosten. Investeringen die je terug gaat verdienen, dat zijn marketingkosten. Wat is het doel van jouw boek? Wil je meer trainingen verkopen, dan kun je uitrekenen wanneer het boek rendabel is. Is dat met de verkoop van vijf incompany trainingen en twee trainingen met open inschrijving en is dit realistisch? Hoeveel boeken wil je verkopen om uit de kosten te komen? Hoeveel boekingen voor lezingen ga je geven? Het is heel belangrijk dat je je gaat realiseren wat het rendement is van jouw boek en hoe ga je dit behalen? Een businessplan maken voor je boek is een goed idee.

Ik heb gespaard om mijn boek uit te gaan geven

Wil je je spaargeld gebruiken om het uitgeven van je boek te realiseren, zorg dan wel dat je het met volle overtuiging hiervoor wil gebruiken. Is het altijd al je droom geweest om een boek uit te geven en wil je jouw expertise delen? Dan kan het een goede investering zijn.

Ik vraag een externe financierder om mijn boek te bekostigen

In november 2019 kwam het boek Vooruit met de geit! op de markt. Wendy, een enthousiaste ondernemer, benaderde mij met de vraag of ik haar kon helpen. Samen bespraken we bij uitgeverij Leessst op kantoor wat de mogelijkheden waren. Ze vond het hele proces aantrekkelijk, maar hikte wel tegen de kosten aan. ‘Hoe ga ik dit financieren?’ vroeg ze zich af. Wendy besloot om grote ondernemingen met wie zij samenwerkte te benaderen om in het boek te investeren. En dit lukte. Met de belofte van een bedrag ter waarde van 250 boeken die de onderneming kreeg om als relatiegeschenk weg te geven, kon Wendy starten. Daarna volgden er nog meer bedrijven die Wendy, haar idee en het boek een warm hart toe droegen. Ze kon het boek presenteren en was binnen een week aan de tweede druk toe van haar boek. Voor haar was dit de perfecte manier van het onder de aandacht brengen van haar verhaal.

Ik start met crowdfunding om mijn boek te bekostigen

Een andere ondernemer koos voor crowdfunding van haar boek. Ze bedacht verschillende extra’s wat ze haar klanten behalve het boek ook kon geven. Ze financierde het boek met ‘twee behandelingen en een boek voor €200,-‘ of ‘een coachingsessie op locatie voor het bedrijf en een boek voor €500,-‘ Zo is er natuurlijk voor elke ondernemer of ondernemend persoon iets te bedenken. Er zijn online ook crowdfunding platforms, dit kan goed als marketinginstrument ingezet worden, maar het kost even tijd en energie om de gunfactor te krijgen.

Ik verkoop mijn boek alvast vooraf, dat brengt al het nodige kapitaal

Een doeltreffende voorverkoop is een ontzettend handige marketingtool. Je kunt alle online en offline kanalen alvast inzetten nog voor je boek op de markt is. En met het geld dat het oplevert, heb je al een deel van je boek gefinancierd. Je kunt dit ook met een belofte doen dat je de koper die jouw boek alvast reserveert een uitnodiging krijgt voor de boekpresentatie of je geeft iets extra’s of korting als het boek al voor de lancering gekocht wordt.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden en tips om te delen. Wat past bij jou? Laat je goed informeren en ga niet over één nacht ijs. Wil je meer weten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met Susanna via onderstaande link of stuur een mail naar susanna@leessst.com

Neem contact op voor meer info en een kop koffie of thee

LEESSST, jouw uitgeverij in Schagen